Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Havale ve EFT Nedir? Nasıl Yapılır?

Havale ve EFT Nedir? Nasıl Yapılır?

Havale ve EFT Nedir?

Bankacılık terminolojisinin en sık kullanılan kavramlarından Havale ve EFT’nin ne olduğunu pek çok insan bilmiyor. İki terimi de aslında hemen hemen tüm bankacılık işlemlerimizde uyguluyoruz. Özellikle havale, banka içinde para yatırma işlemlerinin hepsinde kullanılıyor. Bugünkü yazımızda sizler için Havale ve EFT kavramlarını açıklayacak, aynı zamanda aralarındaki farkları ve nasıl yapıldıklarını anlatacağız. Siz de daha önce bankacılık terminolojisine hakim olmadıysanız, örneğin henüz yeni bir hesap yahut kredi kartı sahibiyseniz; bu iki temel kavramı öğrenmenizde yarar var. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda havale ve EFT kavramına dair ayrıntıları bulabileceksiniz.

Havale ve EFT Nedir? Nasıl Yapılır?

Havale Nedir?

Havale, çok kısa bir tanım yapılacak olursa; hesaplar arasında fon yahut para aktarımı işlemi anlamına gelir. Bu, genelde para olur ancak fon aktarımı da havale ile banka içerisinde, hesaplar arasında yapılabilmektedir. Havale yapabilmek için hesaplarınızın aynı banka içerisinde olması gerekir. Aksi durumda, herhangi bir şekilde havale işlemini farklı bir bankaya gerçekleştiremez, paranızı “havale” yöntemiyle başka bir bankanın hesabına gönderemezsiniz.

Havaleden genelde 2000 yılından bu yana pek çok banka komisyon almazken, hala komisyon ücreti alan bankaların bulunduğunu da belirtmekte fayda var. Ancak, EFT’ye göre daha az komisyonu olduğundan pek çok banka kullanıcısının da havale yöntemini benimsediğini belirtmemiz gerekir. Zira, bankalar birbirlerine komisyon öderken, bir banka kendi içinde yaptığı transferlere komisyon ödemek zorunda değildir ve müşteriye de bu yolla ödetmeyebilir.

Havalede komisyon almayan bankalar genelde günümüzün şubesiz işlem gören bankaları olarak bilinirler.

EFT Nedir?

EFT ise bankalar arası elektronik fon aktarımı olarak bilinir. Herhangi bir mağazaya, kuruluşa yahut bireye fark etmeksizin; hemen herkese hesap numarasını ve uluslararası IBAN numarasını bildiğiniz takdirde para transfer edebilmenizi sağlar. İşlem saatleri içerisinde yapabileceğiniz bu bankadan bankaya elektronik fon aktarımı işleminden genelde pek çok banka, ezelden beri komisyon kesmektedir. Bu komisyonlar banka hesabınıza göre değişiklik göstermekle beraber, günümüzde EFT’den komisyon almayan bankalar da yok değil. Bu da, tıpkı havale bölümünde belirttiğimiz gibi; genelde şubesiz olarak kurulan bankacılık hizmetlerinde bulunuyor. Siz de, EFT’ye komisyon ödemek istemiyorsanız, bu bankacılık sistemlerine kaydolabilir, bir hesap açabilirsiniz.

Havale ile EFT Arasındaki Fark Nedir?

Havale ve EFT arasındaki temel fark; birinin – havalenin – sadece banka içerisinde hesaptan hesaba fon / para aktarımı yapabilirken; bir diğerinin – EFT’nin –  bankalar arasında hesaptan hesaba fon / para aktarımı yapmasıdır. Bunun dışındaki farklar ise aşağıdaki şekilde listelenebilir.

  • İşlem Hacmi: Bankadan bankaya göre değişmekle beraber, havalede ve EFT işlemlerinde belli limitler bulunmaktadır ve bu limitler iki türde de değişiklik gösterir. Dolayısıyla, yüklü bir EFT yahut havale işlemi yapacaksanız, muhakkak limitleri öğrenmenizde fayda var.
  • Hizmet Saati: Havale işlemi, 7/24 dilediğiniz zaman yapılabiliyor zira banka sadece kendi içerisinde para transferi yapıyor; ancak, EFT’ye gelince sadece işlem saatleri içerisinde bu sistemi kullanabiliyorsunuz. İşlem saatleri, genelen 08:00 – 17:00 arasıdır. Bunun dışındaki EFT işlemleriniz, bir sonraki iş gününe ve hizmetin başlama saatine sarkar. Bu sebepten havale çoğu zaman daha avantajlıdır.
  • Komisyon: Pek çok banka havaleden komisyon ücreti almamaktayken, bu durum EFT’de değişiklik gösterir ve hemen her banka komisyonunu almaktadır. Siz de, EFT yaparken yahut en başta hesap açarken; EFT’yi sık kullanacaksanız komisyon kesilip kesilmediğini muhakkak öğrenin. Bazı bankalar, mobil bankacılık yahut internet bankacılığından EFT yaptığınızda komisyon almayabiliyor örneğin.
  • İşlem Süresi: Günümüzde havale de, EFT de Türkiye çapında bir işlemse hemen her zaman dakikasında gerçekleşebiliyor; ancak yurtdışından gelecek bir EFT için onay süreci biraz daha uzayabiliyor. Bu sebepten, işlem süresi olarak havalenin her zaman bir adım önde olduğunu belirtmemiz mümkündür.

Havale Nasıl Yapılır?

Havale yapmak için öncelikle para göndereceğiniz hesabın; hesap numarası yahut IBAN numarasını, ek olarak hesap kime aitse, kişinin adını ve soyadını bilmeniz gerekiyor. Bunları hallettikten hemen sonra, aşağıdaki dört yöntemden birini kullanarak havale işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

ATM’den Havale İşlemi

Bankanızın ATM’sine giderek, havale yapabilmeniz dakikalar içerisinde mümkün olabiliyor. Kartlı yahut kartsız yapacağınız bu işlemde, ATM’den yaptığınız için pek çok banka tarafından ufak bir komisyon ücretinin tarafınıza yansıyacağını ve tutarın tam olarak göndereceğiniz hesaba gitmeyeceğini bildirmekte de fayda var. Aşağıdaki adımları izleyerek ATM’den havale yapabilirsiniz.

  • Para transferi yahut para yatırma menüsüne girdikten sonra “Başkasının hesabına para yatırma” yahut “Başkasının hesabına para transferi” seçeneğini muhakkak görürsünüz.
  • Bu adımdan hemen sonra, IBAN numarası yahut hesap numarası seçeneğini işaretleyerek, gerekli bilgileri girip işleminizi tamamlayabilirsiniz.

İnternet Bankacılığı Kullanarak Havale İşlemi

İnternet bankacılığı, günümüzün en yaygın kullanılan sistemlerinden biri ve bu sistemi kullanarak da ATM’ye yahut şubeye gitmeden, evinizden havale gerçekleştirmeniz mümkün. Bunu yapmak için öncelikle, internet bankacılığı şifrenizi bilmeniz gerekiyor. Sonrasında ise sisteme giriş yapıyor ve aşağıdaki adımları izliyorsunuz.

  • İnternet bankacılığı menüsü üzerinden “para transferi” yahut “para yatırma” seçeneğine tıkladıktan sonra, IBAN ile yahut hesap numarası ile seçeneklerinden birini kabul ederek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Burada, tarafınızdan herhangi bir komisyon pek çok banka tarafından alınmamaktadır.
  • Güvenli olması açısından, işlemi yaparken sanal klavye kullanmayı unutmayınız.

Mobil Bankacılık Kullanarak Havale İşlemi

Tıpkı internet bankacılığı gibi, her akıllı cep telefonunda bulunan bankacılık uygulamalarıyla da paranızı havale şeklinde transfer etmeniz mümkündür. Bunun için sizden herhangi bir komisyon da genel olarak alınmamaktadır. Aşağıdaki adımları izleyerek mobil bankacılık kullanarak havale işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Mobil bankacılık bilgilerinizi girip sisteme giriş yaptıktan hemen sonra, para transferi yahut para yatırma menüsüne gelin.
  • Bu adımdan sonra, dilerseniz IBAN ile dilerseniz hesap numarası ile işleminizi gerçekleştirip paranızı dakikalar içerisinde dilediğiniz hesaba yatırabilirsiniz.

EFT Nasıl Yapılır?

Bankalar arası elektronik fon transferi işlemleri ise genelde belli komisyonlarla yapılmaktadır ve farklı biçimleri mevcuttur. Hesabınızdan, başka bir banka hesabına para transferi için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz. Bu işlemde dikkat etmeniz gereken etmen, karşıdaki kişinin hesap numarası yahut IBAN numarasını muhakkak bilmeniz yanında bir de banka isminin gerektiğidir. IBAN numarası biliniyorsa, genelde banka ismine gerek kalmaz ancak her ihtimale karşı not etmenizde yine fayda olduğunu belirtmemiz gerek. Son olarak, hesabın sahibinin adı ve soyadını da not ediniz.

ATM’den EFT İşlemi

Bankanızın ATM’sinden kartınızla giriş yaparak, EFT işlemini rahatlıkla gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Sırasıyla, aşağıdaki adımları uygulayarak EFT işleminizi tamamlayınız.

  • Kartınızla ATM’ye giriş yaptıktan hemen sonra, para transferi bölümünde “başka banka hesabına EFT” seçeneğini bulunuz. Böyle bir seçenek yoksa, direkt olarak “EFT” olan kısma giriş yapabilmeniz de mümkündür. Pek çok bankada bu durum değişiklik gösterebilir.
  • Bu bölüme giriş yaptıktan sonra göndereceğiniz hesabın IBAN numarası yahut hesap numarası ile EFT işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • ATM’den yapacağınız EFT işlemlerinde genelde tarafınızdan komisyon kesilmektedir.

İnternet Bankacılığı Üzerinden EFT İşlemi

İnternet bankacılığı şifrenizi ve bilgilerinizi kullanarak; bu sistemle de EFT yapma şansınız mevcut.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra, “para transferi” yahut “para yatırma” bölümüne geliniz.
  • Burada size “hesap numarasıyla” yahut “IBAN numarasıyla” seçenekleri sunulacaktır. Hesap numarasıyla seçeneğini işaretlerseniz çoğu banka karşınıza gönderilebilecek banka seçeneklerini sıralar ve hesap numarasını girerken aynı zamanda doğru bankayı işaretlediğinize de bu sebepten emin olmalısınız. IBAN numarası ile yapacağınız EFT işlemlerinde ise genelde IBAN numarası ve alıcı adı girildikten sonra banka otomatik olarak tanımlanmaktadır. Bu sebepten IBAN numarası ile işlemi tercih etmenizi öneriyoruz.
  • İnternet bankacılığında bazı bankalar tarafınızdan komisyon kesebilmekte, bazıları ise herhangi bir komisyon almamaktadır.

Mobil Bankacılık Üzerinden EFT İşlemi

Mobil bankacılık uygulamaları üzerinden de, mobil bankacılık şifrenizi öğrenip sisteme giriş yaptıktan sonra; EFT işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Para transferi menüsünden “hesap numarası ile” ya da “IBAN numarası ile” seçeneklerini gördükten sonra, dilediğiniz seçimle beraber işlemlerinizi not ettiğiniz bilgilerle tamamlamanız mümkündür. Tıpkı internet bankacılığı sisteminde olduğu gibi, burada da IBAN ile işlem yapmak daha zahmetsizdir.
  • Şubesiz bankalar genelde mobil bankacılık uygulamaları üzerinden EFT işleminde komisyon almamaktadırlar. Yine de müşteri hizmetlerinden buna dair bir sorgulama yaptırabilmeniz mümkündür.

Tüm Bankaların Güncel EFT Saatleri > TIKLAYIN

FAST Nedir? > TIKLAYIN

ETİKETLER: ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.